Jag har vocal cord dysfunction

Ajajaj, jag lider av ond träningsvärk i vaderna. Sådär så att man slänger sig på golvet när man ska ur sängen på morgonen när man känner hur ont det gör att böjja fötterna 90grader i "ståposition". Det gör hemskt ont att ställa sig upp med vadträningsvärk när man legat ouppvärmd i 8 timmar. Känns som om vadmusklerna är 7 cm för korta, den enda fotställningen som är skön är den avslappnade ballerina-positionen som jag kallar den ;) Varför denna olustliga känsla då? Jo, det är så att jag kutade upp och ner i A-husets trappor på universitetssjukhuset i örebro för två dagar sedan... och varför kutade jag upp och ner i A-huset då? Jo, jag hade äntligen fått en tid till en speciallistläkare på logopeden för att undersöka mina andningsproblem som en viss Dr Eriksson var säker på var VCD, eller Vocal Cord Dysfuncion. Läkarn satt och lekte med en kamera-slang, ja ni vet såna där kameror som används vid titthålsoperationer, när han plötsligt sa att: "Jaaa, den här ska vi alltså ha in i näsan på dig då, böj dig framåt." O..okeej... Efter tredje försöket och en liten tår från högra ögat (jag var igensvullen eftersom jag inte är helt frisk från virus-grejjen) kände jag kamera-sladden mot tungan. "Svälj och svälj!" uppmanade läkarn medens jag tittade upp lite halft adrenalinstinn. Jag fick göra diverse ljud som hi! hi! och andas tungt och andas vanligt. Läkarn drog upp kamera-slangen och sen visades filmen han hade tagit på mina stämband. Kul att se hur allt såg ut :) Han ville se hur mina stämband betedde sig under ansträngning så där kom kutandet i trapporna in i bilden... Han sprang med mig sista trappan för att lyssna hur jag andades och sedan sprang vi tillbaka till kamera-slangen för att filma mina stämband igen. Vi jämförde hur stämbanden betedde sig under vila och under ansträngning och det syndes vekligen skillnad på filmerna. Tvärsnittsarean mellan stämbanden där luften går ner var ca 30-40 % mindre än under vila. Jag får alltså i mig 30-40 % mindre syre i varje andetag än normalt. Jaha, är det därför jag inte hänger med på tävlingarna..?? Läkarn var tvärsäker på att jag har Vocal Cord Dysfunction. Skönt att äntligen ha en diagnos fastställd. Enligt läkarn hade att jag varit sjuk mycket i vintras ingen påverkan på VCD som många trott. 

Jaja, jag har mycket kvar att plugga ikväll och man vill ju inte lägga sig i sängen alltför sent ;)

Ha det!

//Sara

Kommentarer
Postat av: martintrampar

Va skönt för dig att du fått en diagnos, väntar själv på en men den innehåller en bokstav till och påminner om ett av tidernas största hårdrocksband, AC/DC.

Varför får vi inte se filmen om dina stämband på din blogg. Jag skulle göra en tarmundersökning med tillhörande långfilm men det blåstes av, läkarn tyckte att det räckte med ett finger. Men hade det blivit en film hade jag tjatat till mig den och lagt ut den på min sida. Hade säkert lockat besökare. Kanske en hel del "wierdos" men ändå.

2009-09-17 @ 19:32:05
URL: http://martintrampar.blogg.se/
Postat av: tina

Ok. Diagnos. HAr dom snackat nåt om vad du kan göra åt det?Hoppas dom har nå bra, lycka till!Vad gäller filmning på insida hals (å tarm) är det inget jag kan rekommendera. Ser ju såna rätt ofta på jobbet å de är inge vidare ;)

2009-09-17 @ 20:03:38
Postat av: Sara

Jag har fått en remiss till en sjukgymnast som var bra på att behandla patienter med VCD, så det ser jag fram emot. Jag ska lära mig att slappna av i musklerna som håller i stämbanden... erhm, ja hur nu det ska gå till..

2009-09-17 @ 21:45:44
URL: http://saraskrypin.blogg.se/
Postat av: Maxus

Sånglektioner?

2009-09-17 @ 22:00:49
URL: http://www.twitter.com/maxuswidar
Postat av: sara

Det hoppas jag inte maxus =P

2009-09-18 @ 07:26:43
URL: http://saraskrypin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0