VCD

Medans vi höll på att leta runt bland hotell/vandrarhem i falun inför SM om några veckor snubblade vi över några riktigt bra länkar angående kruxet jag har med andningen. Här kommer en bra text om ämnet eftersom jag vet att många av er är intresserade om vad som hindrar mig för att träna hårt och tävla:


Stämband kan orsaka andnöd


 Vocal cord dysfunction, ett tillstånd där stämbanden används fel, kan ge problem vid inandning. Enligt läkare på Karolinska Universitetssjukhuset blir unga med symtom på vocal cord dysfunction allt vanligare på vårdcentraler och barnläkarmottagningar.

Vocal cord dysfunction är ett tillstånd där stämbanden används fel, vilket kan ge stora problem vid inandning. Enligt läkare på Karolinska Universitetssjukhuset blir ungdomar med symtom på vocal cord dysfunction allt vanligare på vårdcentraler och barnläkarmottagningar. Andningsbesvären kan vara mycket svåra och kan misstolkas som ansträngningsutlöst astma.


Besvären vid vocal cord dysfunction kan kännas så obehagliga att de ger upphov till ambulanstransport till sjukhus. Astmamediciner hjälper inte vid detta tillstånd. Det är mycket viktigt att vårdpersonal tänker på alternativet vocal cord dysfunction då man utreder och behandlar ungdomar med andningsproblematik. Rätt diagnos måste ställas för att minska eventuell oro, erbjuda rätt behandling och minska onödig medicinanvändning.
Sedan några år tillbaka har man på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna försökt ta ett samlat grepp kring ungdomar med vocal cord dysfunction. Nu finns ett etablerat samarbete mellan astma/allergisektionen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, logopedkliniken och öron-, näs- och halskliniken.

I Läkartidningen beskriver företrädare för detta samarbete ett typiskt patientfall: Sofia är 14 år gammal och tillhör en av de bättre spelarna i ett ambitiöst fotbollslag. Trots hårdsatsning på idrotten sköter hon skolarbetet mycket bra. Sedan ett drygt år tillbaka har Sofia haft besvär med andningen när hon idrottar. Andningsbesvären har blivit mer påtagliga den senaste tiden, och hon har behövt åka till akutmottagningen ett par gånger. Hon har fått pröva vanliga astmamediciner utan någon påtaglig effekt. Symtomen kommer plötsligt och alltid under kraftig ansträngning, vanligen under match men även vid hårda träningspass. Besvären går över vid vila, och efter match har hon inga besvär.

Vocal cord dysfunction drabbar ofta tonåringar med höga ambitioner inom både idrott och skola. Det är vanligast hos flickor. En svensk term för tillståndet är paradoxal stämbandsrörlighet eller "kramp i stämbanden". Stämbanden rör sig på ett onormalt sätt under inandningen. Därmed störs luftflödet och en känsla av andnöd uppkommer.

För att besvären ska minska måste patienten förstå vad som sker med stämbanden, och hur detta kan styras viljemässigt. Stress är en betydelsefull orsak till symtomen och man bör noggrant gå igenom vilka krav som patienten känner att hon måste leva upp till. Andningsteknik lärs ut av logoped, och sjukgymnaster arbetar bland annat med övningar inriktade på kroppsmedvetande och vila. I andra hand tas hjälp av expertis inom psykologi/psykiatri.

Källa: Läkartidningen


Jaha, blev man något smartare av det här då? Jag läste även en bra artikel om en skidåkare som lidit av samma grejj;


Skidåkaren Hanna Eklund klarar igen av att träna hårt

Under åren som IF Brahes Hanna Eklund led av andningssjukdomen VCD tappade hon mycket mark åt sina jämnåriga konkurrenter. Nu har hon åter inlett träningen.

I två års tid led skidåkaren Hanna Eklund av andningsbesvär. Läkarna trodde att hon hade ansträngningsastma. Men det visade det sig att hon led av kramp i stämbanden.

Efter två års problem, fick hon till slut diagnosen Vocal Cord Dysfunktion (VCD).
Vårvintern 2005 gjorde sig problemen påminda endast genom ett "oljud" på de sista kilometrarna under en tävling.
I säsongdebuten i Saarijärvi, i januari 2007, drabbades Hanna Eklund av andnöd och avbröt tävlingen efter en och en halv kilometer.
Astma är vanligt bland idrottare. Speciellt inom längdskidåkningen. Ansträngningsastma var också det första som läkarna kom att tänka på, då Hanna Eklund från Pedersöre, berättade om "oljudet" från andningen u­nder tävlingar.
Men inga tester tydde på att Eklund hade astma.
Problemen blev med tiden allt värre, och Eklund genomgick alla tänkbara undersökningar. Utan resultat.
Först i januari 2007 fick hon sin diagnos, vocal cord dysfunction, vilket på svenska betyder stämbandsdysfunktion. Diagnosen ställdes på HUCS i Helsingfors, där stämbanden filmades via n­äsan medan Eklund cyklade.
VCD påminner om astma. Största skillnaden är att man vid VCD har svårt att andas in l­uften, medan det vid astma är svårt att få ut luften ur lungorna.
Hanna Eklund tog kontakt med Leena Koskinen genast efter att hon fått diagnosen VCD. Koskinen har utvecklat voice-massage metoden i Finland, och arbetar i Kuopio.
Sin första behandling fick Eklund i februari 2007.
- Redan den första gången lovade hon mig att jag kommer att kunna tävla igen, och att allt blir helt bra. Allt jag sökt svar på i två år, besvarades på några sekunder, säger Eklund.
VCD är något som tar tid att behandla. Med voice­massagen försöker terapeuten hjälpa klienten att hitta tillbaka till sin normala, djupa andning på nytt. Med själva massagen får terapeuten halsens och nackens andningsmuskler att slappna av. Terapeutens behandlingar ger också ökad rörlighet i bröst­korgen. Med ökad rörlighet där kan klienten andas djupare, v­ilket anstränger halsens hjälpandningsmuskler mindre.
- Det tog 3-4 månader före behandlingarna och de dagliga andningsövningarna började ge resultat. Men när jag väl började bli bättre, såg jag små framsteg hela tiden, säger Eklund, som besökt Koskinen i Kuopio sju gånger.
För Eklund har voicemassagen betytt till 95 procent andningsövningar, och till 5 procent m­assage. Övningarna tar inte mer än fem minuter per dag att utföra, men kräver koncentration.
Idag är Hanna helt frisk enligt egen utsago. Men tränar gör hon ännu på andningens villkor. Ifall hon känner att hon börjar andas fel under ett hårt träningspass, avbryter hon passet genast, eller gör lite andningsövningar emellan för att åter hitta rätt.


Detta stämmer in till 100% på mig, skönt på ett sätt att det är någon mer än jag som har detta =P

Imorn blir det någon typ av träning-inte bestämt mig än.... Hajj

//Sara

Kommentarer
Postat av: Hanna Eklund

Hej Sara!

Jag råkade snubbla över detta blogginlägg av en slump o såg att du läst artikeln om mig. Hur är det med dina andningsproblem? har du dem fortfarande? har du fått någon hjälp?

jag vet inte om du läser denna kommentar, för jag såg att du börjat blogga på en ny adress...

Hoppas du fått hjälp med dina andningsproblem och kan träna o tävla för fullt!!

Mvh, Hanna Eklund

2010-11-09 @ 16:11:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0